Pagina's

vrijdag 29 januari 2010

Focussen...


Een voor de hand liggende titel, met het 'Focus' weekend net achter de rug. Na twee en een halve dag genieten met 850 studenten was het begin deze week wel bijkomen geblazen! We hebben ons aan laten spreken door God, via woorden die Jezus op de berg uitsprak. Matteüs 5:1-2 En daar begon het confronteren: wat op de berg gezegd wordt, kan niet iedereen horen. Er is de schare, om de berg heen. Jezus ziet ze 'dwalen' (Matteüs 9:36) - "als schapen zonder herder". En er zijn de leerlingen die bij Jezus zitten om 'zijn juk' (Matteüs 11) te ontvangen. Dat is weliswaar licht, tegelijk kost het je alles (Matteüs 16:24).

Goed, God kiest ons uit om bij Hem te komen, vanwege zijn liefde. Én wij hebben zelf een keuze om te reageren... Vertrouw ik Jezus voor zijn juk? Dat Hij is wie Hij zegt dat Hij is? En zal doen wat Hij belooft? Ik ben zo blij om steeds meer van Gods verlangen te ontdekken.

Wel ben ik geschrokken van de manier waarop het onderwijs soms ontvangen werd; als je het over 'Focus' hebt: waar kijk je naar? De neiging om de woorden "Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien" (5:8) naast je leven te houden om te kijken hoe goed/fout je zit, bleek zo verleidelijk... Is dit dan een nieuwe 'wet'? Ja, het feit dat we Gods genade door Jezus nodig hebben, wordt wel weer duidelijk. Maar Jezus zegt dit toch niet zodat we onszelf kunnen beoordelen? Tot acht keer toe begint Hij: "Gelukkig wie..." Wat wil Hij nu eigenlijk voor ons?

Een soortgelijke vraag stelden een paar collega's en ik samen bij het bespreken van de bijbelstudies die we dit jaar doen om ons te helpen vanuit de bijbel te kijken naar ons werk: 'Wat is het evangelie?' En 'Wat hebben mensen er bij bedacht/uitgehaald'? De uitspraak van Paulus uit Galaten 6 bleef ons wel bij: 14 Maar ik – ik wil me op niets anders laten voorstaan dan het kruis van Jezus Christus, onze Heer, waardoor de wereld voor mij is gekruisigd en ik voor de wereld. 15 Het is volkomen onbelangrijk of men wel of niet besneden is, belangrijk is dat men een nieuwe schepping is.

Ik kies om te focussen op het kruis - waardoor ik weer verbonden ben met God. En me kan verbinden met mijzelf en andere mensen. En "Gelukkig ben"...