Pagina's

dinsdag 9 maart 2010

Groei



In het kader van het Ie Lustrum van Navigators Studentenvereniging Leeuwarden sprak ik vanmorgen bij het 'Lustrumontbijt' over 'groei', een onderdeel van het thema 'Vivat, Crescat, Floreat'. Een korte weergave van een deel ervan volgt hieronder:

Een vers
Johannes 15 (NBV)
2 “Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij [de Vader, de wijnbouwer] weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt.”
4 “Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. 5 Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.”

Een opdracht
De tekst spreekt over 'verbinding' met Jezus. We zijn ook vereniging vanwege de 'verbindingen'. Daarom maakten we contact met elkaar door voor degene naast je op te schrijven wat je in diegene ziet en waardeert.

Een beeld
Onze ficus, > 4 jaar in huis. Begon met 40 cm. Nu 140 cm.
Er zijn er ook vier doodgegaan voor die tijd… Wat maakt dat deze wel blijft?
a. drie stammen groeien samen op --> Steun aan elkaar
b. er is een ‘referentiepunt’--> Richting van de leidende stok
c. ik heb water gegeven en gesnoeid --> Voeding en correctie

gesnoeid → ziet er kaal uit?! Maar – en nu komt de link – ik heb het nodig om met anderen samen op te trekken. Leiding in het midden, daarop gericht. Samen Jezus’ richting volgen. Gevoed zijn. Én gesnoeid. Anders gaat het alle kanten op. Blijft het slap. Raken ze elkaar kwijt.

Een toepassing
Wanneer ik me terugtrek in mezelf, bang om ‘buiten het kader te gaan’, kom ik nergens. Ik zal verdorren want m’n wortels zitten niet diep genoeg en ik kan m’n groeikracht niet kwijt.
-zaterdagochtend: niks te doen, beetje zitten surfen – op zoek naar verbinding.

Wanneer ik als een gek blijf groeien, alle kanten op en ongecontroleerd, krijg ik heel veel blad en diverse takjes. Maar stevig wordt het niet, het gaat ten koste van dikte en hoogte.
-overal een beetje doen, allerlei taken en uitdagingen aanpakken: en ik merk het: Navs, CrossRoads, gemeente, buurt, muziek… Niet om aan te geven ‘hoeveel ik wel niet doe’, maar juist als illustratie van de spreiding van energie, die overal beperkte vrucht oplevert.

Wanneer ik sterk wordt langs de leidende stok, daar dichtbij blijf, dan komt de rest van de groei wel. En dan is het alsnog nodig dat er – ook mooie, goede bladeren – worden afgeknipt om groot en vol te worden…
-afzeggen van een praisedienst, niet meegaan op lustrumweekend NSLeeuwarden én mannenweekend NSZ. Mezelf helemaal kunnen geven aan wat ik wél doe. Levensoverdracht. Overtuigingen vanuit Gods Woord. Verbinding met Jezus (helpen) leggen. Me beperken in wat ik 'doe' en waar ik over 'denk'.

‘Focus for impact’