Pagina's

vrijdag 24 augustus 2012

Kruistekens in de geschiedenis


Zoals het beeld van het kruis uitdrukt met zijn horizontale en verticale richting, houdt het wereldwijd verband met leven, geluk, redding, bescherming vanuit de goden. Bij Jezus zelf is het zijn object van executie. En tegelijk de inzet van zijn overwinning op de dood. Met het kruis is in de geschiedenis dat zegevieren weergegeven. Later kwam meer nadruk op het lijden van God omwille van de mens: een offer. Juist het hout, de boom, is al veel vaker instrument geweest van Gods genade: de levensboom bij Adam, Noach’s ark, Mozes’ staf en ook in de mythen, zoals de scheepsmast waaraan Odysseus zich liet binden om verleiding te weerstaan.

De prominente aanwezigheid van kruistekens in het verhaal van de mensheid, maakt voor mij duidelijk hoe er een diep besef is ‘dat we om compleet?/veilig?/vervuld?/vredig? te zijn, iets nodig hebben van buitenaf’. Logisch, dat daarbij naar beelden wordt gezocht die spreken. Die ons op Goddelijk ingrijpen wijzen (zoals de verticale balk van het kruis). Die dicht bij de schepping staan (een boom). Die het verband, én de gebrokenheid van hemel en aarde aanduiden, en de mens die daartussen hangt. Jezus’ kruisiging als geschiedkundig feit geeft voor mij een onverwerpbare zekerheid aan de bijbelse inhoud van dit teken van Gods kracht en wijsheid (1 Kor 1:24). De God die zich verlaagt tot mens, zelfs tot de schande van het kruis.

Tot zover een korte historische beschouwing van het kruis, naar aanleiding van het bestuderen van een boekje van Anselm Grün. Zal ik het vervolgen met delen over de theologische en psychologische aspecten?

vrijdag 29 juni 2012

Dicht er bij...

...mijn werk, mijn buurt
mijn eigenheid

durf ik dichtbij,
ook in de strijd

de ander,
van zijn juk bevrijd

erbij zijn,
verlangen vervuld

bij de Enige,
die onveranderd IS

dicht bij mijn hart,
gewond, gezond:

stevig geaard
in goede grond

zondag 8 januari 2012

Gedachten.

Ik denk na over zoveel processen die groter zijn dan dat ik kan beïnvloeden. Ik zie zoveel gebeuren - en ik zie het op mijn manier. Hoe mensen zich gedragen. Wat ze nodig hebben.

Hoe we vluchten voor de waarheid. Bang zijn voor liefde.

Stel ik een vraag aan wie ik zie? Geef ik een preek over hoe het volgens mij zit?

Durf ik


stil
te zijn?


mijzelf te
 laten
zien?


meer te zijn dan ik denk?


 De HEER kent de mensen,
niet meer dan lucht zijn hun gedachten. 
Psalm 94:11 (NBV) - dat lucht op. 

En nu even lekker naar buiten.