Pagina's

dinsdag 28 september 2010

En het Woord...

Johannes 1. Ik kan er niet over uitgestudeerd, gemediteerd, gedankt, geïnspireerd raken! lees het hier na

Wat een woord-spel rondom het woord 'Woord'! Let op: het Woord:
-was in het begin
-was bij God
-was God
-is de oorzaak van alles wat bestaat
-bevatte leven (en dat was dan weer het licht... dat schijnt, en waarvan getuigd wordt; het ware licht)
-was in de wereld
-liet de wereld ontstaan (we zijn inmiddels bij vers 10)
-werd niet gekend door de wereld
-werd niet ontvangen door wie van hem waren
-is mens geworden (is wát?! ja, echt!!)
-heeft bij ons gewoond
-is vol van goedheid ('genade', NBG '51)
-en is vol van waarheid

Zoveel wordt in elk geval duidelijk, dat met het Woord Christus wordt bedoeld. Zal ik nog even doorgaan? Hij zegt dan weer onder andere over zichzelf, dat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is (Joh 14:6). En in 1 Joh 1:5 staat dan weer: "God is licht". Dat komt weer terug in de beginverzen van Johannes 1.

Wat kan ook ik verlangen naar licht, naar leven, naar waarheid en genade... Gaaf, dat we ons zo door Gods Woord(en) kunnen laten raken. Geïnspireerd worden. Van Christus leren.

En het Woord... wordt mens! Ook in jou?

vrijdag 17 september 2010

Wie is de nieuwe ... zichzelf?

Ook dit begin van het seizoen leer ik weer veel nieuwe mensen kennen. Bij NSLeeuwarden laten zich steeds ongeveer 15 studenten zien die nog geen lid zijn van onze mooie vereniging. En we hebben een geweldig weekend met elkaar beleefd. Van iedereen werd wel iets moois zichtbaar, in de spellen, bijbelstudies, kampvuurgesprekken, aanbiddingstijd en bij de maaltijden.

Deze maand las ik in '1x1=veel' de beschouwingen van de oprichtster van De Navigators in Nederland. Ze schreef 27 jaar geleden over wat ze heeft zien gebeuren in de eerste 35 jaren van het Navigatorwerk, onder andere met studenten. Hoe vreemd het ergens was om voor vier mensen van Voorburg naar Utrecht te reizen, elke twee weken. En hoe gaaf om te zien dat die vier mensen wel elk hun kring weer leidden. En hoe op deze manier, in de hele wereld mensen beïnvloed zijn. In het zakenleven, zending, jeugdwerk, gezinnen...

Ook ikzelf ben beïnvloed door hoe Gien met God heeft samengewerkt, besef ik mij nu.
Via mensen in Delft, Rotterdam, Amsterdam, Kraggenburg, Zwolle, Leeuwarden. En via mij ook weer. Spannend om te geloven dat ook een aantal van de eerstejaars NSLeeuwarders in die lijn, in deze invloed, gaan delen. Om ook een Gien te zijn. Of een Teun. Of nee, liever Freek* zelf, met Christus.

*willekeurige naam om een eerstejaars mee aan te duiden

vrijdag 3 september 2010

Jezus op Leip...

"Jullie gaan de verkeerde kant op", hoorde ik een vrouw, gekleed in witte jurk, twee jonge studentes toespreken. Zij liepen richting de Oldehove, waar op het plein een dansfeest was als afsluiting van de introductieweek. De verkeerde kant..? De vrouw in de witte jurk is bij sommige Leeuwarder christenen bekend als iemand die veel bidt.

"Doe ik het goed?" vraag ik mezelf ergens van binnen af. En ik weet het niet zeker. Maar ik heb het 'uit geloof' en 'in Christus' kunnen doen: bandjes om de polsen plakken van enkele honderden van de bezoekers van Leip. De namen gelezen op veel van hun identiteitskaarten. Enkele 'Daniels' kwamen voorbij, en Duitse uitwisselingsstudentes, en een paar van die mooie Friese dubbele voornamen. Ik heb ze begroet, en gezegend met "een goede avond" en "veel plezier". Met sommigen een grapje gemaakt. En ik vond de sfeer, ontspannen, gezellig. Naast de studenten mengden zich ook veel jongere en oudere stadgenoten in de menigte.


Een plein vol mensen. NSLeeuwarders als mede-organisatoren, via het platform van studentenverenigingen. En, in ons, Jezus aanwezig op dit festival. Als het er toch is, zo'n feest, kun je er maar beter bij zijn. En goede invloed uitoefenen. Zo sprak ik de voorzitter van een andere studentenvereniging - die ik nog niet kende. "Dit soort feestjes hebben jullie zeker niet, hè?" Goed, we hebben liever een andere muziekstijl, maar: toch wel. Ze herkende het voor haar eigen groep. En ik kon haar enthousiast vertellen over de energie die zo'n groep in zich heeft, die jonge mensen hebben. En mijn passie om ze te helpen nadenken: 'wat wil ik?' 'hoe kies ik?' Liever dan ze, zonder contact of gezag, te berispen. "Ga waar je wilt, ik kies voor in het licht. WELKOM..."