Pagina's

woensdag 17 november 2010

Weten waar je mee bezig bent?


Zeker, ik heb ideeën over wat ik belangrijk vind. Ben dit werk, en ook andere keuzes in m'n leven niet zomaar gaan doen. Zóveel overwegingen, argumenten, redenen, motieven kennen we... Maar weet ik waar ik mee bezig ben? Ja: ik doe mijn best om te luisteren waar Christus me roept. En vaak is Christus dichterbij dan ik, 'theologisch gezien', denk. En: nee. Want ik ben met mensen bezig. En die leer ik pas kennen terwijl ik bezig ben.

Wat ik probeer te omschrijven is iets van de verwondering van het werken met mensen; gebaseerd op verantwoorde visie, en mét de intentie om steeds meer op Jezus te gaan lijken. Maar o zo onvoorspelbaar. Ik kan van alles met of voor iemand willen. Ik kan soms van alles zien aan een student. (Ook regelmatig van alles missen trouwens.) En dan geeft God het in de onverwachte ontmoeting: zomaar een gesprekje tussendoor geeft soms een kostbaarder inzicht dan een heus 'coachgesprek', met alle verwachtingen die daar omheen kunnen hangen. De richting is altijd duidelijk: iemand(s leven) meer onder Christus' heerschappij brengen.

Ik begrijp een wens om een concreet voorbeeld. En wil dit niet geven vanwege de persoonlijke inhoud van anderen die dat ook betekent. Een one-liner dan nog: "ontvang het mysterie!"

Christus is in u, hij is uw hoop op goddelijke luister. Kol 1:27 (NBV)
(geschrevenen aan een groep gelovigen in Jezus.)

dinsdag 12 oktober 2010

Een weekje stafwerk


Op veler verzoek: wat doe je nu concreet?

Hoewel geen week hetzelfde is, probeer ik met een voorbeeldweek een indruk te geven. Naast 21 uurtjes in de buurtsuper in Zwolle, heb ik vorige week:

maandag
Boodschappen gedaan voor het eten met de kringleiders. 18,= euro met z'n 8en: aardappelschijfjes, rode kool en rundervink, inclusief sla, saus en toetje.

's Middags met de praeses van NSLeeuwarden een uur genomen om een paar belangrijke dingen voor de komende tijd te bespreken: bijeenkomst van staf en bestuur, beleid, programma van een avond met eerstejaars. En tijd om te bidden voor de vereniging.

Koken, lekker eten en een meditatie over Psalm 145 om samen stil te worden bij God. Vervolgens de kringen voor komend seizoen ingedeeld. De eerste kringavond voorbereid. Moe en voldaan om 22:15 richting Zwolle.

dinsdag

Vanmorgen rustig beginnen. Vanavond niet bij de verenigingavond. Thuis werken: plannen maken voor uitbreiding van fondswerving. Een bijbelstudie bewerken, voor een deel van de kringen van dit seizoen. Opgestuurd naar de drukker. Andere studie werd thuis bezorgd door een collega.

's Avonds met Sarah doorgebracht.

woensdag
Uit 'm'n andere werk' met een vriend afgesproken, thuis gegeten met hem en 'onze echtgenotes'. 's Avonds nog een vriend opgezocht.

donderdag
's Middags wat contacten met (mogelijke) coaches voor studenten onderhouden. Gebeld met mijn leidinggevende over het apart zetten van tijd voor fondswerving. Boekjes opgehaald van de drukker, en om 16:30 naar Leeuwarden vertrokken. Na de studies te hebben afgeleverd in de societeit, heerlijk gegeten van drie door eerstejaars bereide 'internationale gangen': Chinese Loempia's als voorgerecht, Italiaanse pasta met pijnboompitten en zelfgemaakte American McFlurry met M&M's. Na deze informele ontmoeting was het tijd om iets te delen over mijn werk als staflid, ter kennismaking. Onder andere n.a.v. Johannes 10:10 over het 'leven in overvloed' dat Jezus wil geven. Nog eventjes bij de borrel geweest, en terug naar Zwolle.

vrijdag
Vrije dag, oefenen voor m'n opleiding. En 's avonds met Saar naar de bruiloft van twee echte NSLeeuwarders, wat feestelijk!

dinsdag 28 september 2010

En het Woord...

Johannes 1. Ik kan er niet over uitgestudeerd, gemediteerd, gedankt, geïnspireerd raken! lees het hier na

Wat een woord-spel rondom het woord 'Woord'! Let op: het Woord:
-was in het begin
-was bij God
-was God
-is de oorzaak van alles wat bestaat
-bevatte leven (en dat was dan weer het licht... dat schijnt, en waarvan getuigd wordt; het ware licht)
-was in de wereld
-liet de wereld ontstaan (we zijn inmiddels bij vers 10)
-werd niet gekend door de wereld
-werd niet ontvangen door wie van hem waren
-is mens geworden (is wát?! ja, echt!!)
-heeft bij ons gewoond
-is vol van goedheid ('genade', NBG '51)
-en is vol van waarheid

Zoveel wordt in elk geval duidelijk, dat met het Woord Christus wordt bedoeld. Zal ik nog even doorgaan? Hij zegt dan weer onder andere over zichzelf, dat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is (Joh 14:6). En in 1 Joh 1:5 staat dan weer: "God is licht". Dat komt weer terug in de beginverzen van Johannes 1.

Wat kan ook ik verlangen naar licht, naar leven, naar waarheid en genade... Gaaf, dat we ons zo door Gods Woord(en) kunnen laten raken. Geïnspireerd worden. Van Christus leren.

En het Woord... wordt mens! Ook in jou?

vrijdag 17 september 2010

Wie is de nieuwe ... zichzelf?

Ook dit begin van het seizoen leer ik weer veel nieuwe mensen kennen. Bij NSLeeuwarden laten zich steeds ongeveer 15 studenten zien die nog geen lid zijn van onze mooie vereniging. En we hebben een geweldig weekend met elkaar beleefd. Van iedereen werd wel iets moois zichtbaar, in de spellen, bijbelstudies, kampvuurgesprekken, aanbiddingstijd en bij de maaltijden.

Deze maand las ik in '1x1=veel' de beschouwingen van de oprichtster van De Navigators in Nederland. Ze schreef 27 jaar geleden over wat ze heeft zien gebeuren in de eerste 35 jaren van het Navigatorwerk, onder andere met studenten. Hoe vreemd het ergens was om voor vier mensen van Voorburg naar Utrecht te reizen, elke twee weken. En hoe gaaf om te zien dat die vier mensen wel elk hun kring weer leidden. En hoe op deze manier, in de hele wereld mensen beïnvloed zijn. In het zakenleven, zending, jeugdwerk, gezinnen...

Ook ikzelf ben beïnvloed door hoe Gien met God heeft samengewerkt, besef ik mij nu.
Via mensen in Delft, Rotterdam, Amsterdam, Kraggenburg, Zwolle, Leeuwarden. En via mij ook weer. Spannend om te geloven dat ook een aantal van de eerstejaars NSLeeuwarders in die lijn, in deze invloed, gaan delen. Om ook een Gien te zijn. Of een Teun. Of nee, liever Freek* zelf, met Christus.

*willekeurige naam om een eerstejaars mee aan te duiden

vrijdag 3 september 2010

Jezus op Leip...

"Jullie gaan de verkeerde kant op", hoorde ik een vrouw, gekleed in witte jurk, twee jonge studentes toespreken. Zij liepen richting de Oldehove, waar op het plein een dansfeest was als afsluiting van de introductieweek. De verkeerde kant..? De vrouw in de witte jurk is bij sommige Leeuwarder christenen bekend als iemand die veel bidt.

"Doe ik het goed?" vraag ik mezelf ergens van binnen af. En ik weet het niet zeker. Maar ik heb het 'uit geloof' en 'in Christus' kunnen doen: bandjes om de polsen plakken van enkele honderden van de bezoekers van Leip. De namen gelezen op veel van hun identiteitskaarten. Enkele 'Daniels' kwamen voorbij, en Duitse uitwisselingsstudentes, en een paar van die mooie Friese dubbele voornamen. Ik heb ze begroet, en gezegend met "een goede avond" en "veel plezier". Met sommigen een grapje gemaakt. En ik vond de sfeer, ontspannen, gezellig. Naast de studenten mengden zich ook veel jongere en oudere stadgenoten in de menigte.


Een plein vol mensen. NSLeeuwarders als mede-organisatoren, via het platform van studentenverenigingen. En, in ons, Jezus aanwezig op dit festival. Als het er toch is, zo'n feest, kun je er maar beter bij zijn. En goede invloed uitoefenen. Zo sprak ik de voorzitter van een andere studentenvereniging - die ik nog niet kende. "Dit soort feestjes hebben jullie zeker niet, hè?" Goed, we hebben liever een andere muziekstijl, maar: toch wel. Ze herkende het voor haar eigen groep. En ik kon haar enthousiast vertellen over de energie die zo'n groep in zich heeft, die jonge mensen hebben. En mijn passie om ze te helpen nadenken: 'wat wil ik?' 'hoe kies ik?' Liever dan ze, zonder contact of gezag, te berispen. "Ga waar je wilt, ik kies voor in het licht. WELKOM..."

vrijdag 20 augustus 2010

Voorproefje... een Woord:

Morgen mag ik een groep kringleiders trainen over 'de plek van de bijbel in de kring'. Al voorbereidend, zoek ik af en toe wat afleiding. Zóveel gedachten, mooie woorden... Hoe maak ik het concreet?

'Gods Woord', wordt de bijbel wel genoemd. Een waar woord. En tegelijk onvolledig. Zoals een wilg wel een boom is, maar een boom niet per se een wilg, zo is Gods Woord méér dan de bijbel - een boek.
"In het begin was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God" - Johannes 1:1.
"In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen." - vers 4, en
"Het Woord is mens ('vlees', '51) geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid. (...)" - vers 14.

Al met al kun je heel wat zeggen over het woord Woord:


Morgen hoop ik, naast deze verwondering, ook wat concreter te worden over het gebruiken van de bijbel. Je samen laten raken, door heilige woorden: van God én door mensen...

donderdag 12 augustus 2010

"All we ever wanted is everything"

"je mag alles. er is geen kader. en als je het niet lukt dan is het je eigen schuld. alle mogelijkheden zijn er toch, dus waarom zou je iets niet kunnen."
http://player.omroep.nl/?aflID=11257996

Symptomen van een 'vrije' samenleving: alles is mogelijk, je bent wat je bereikt... Ondertussen vieren angst en de medicatie daartegen hoogtij. Alsof de emotie op zich het probleem is!

"Heer, dank U voor Uw genade, Uw licht, waarin we eerlijk kunnen zijn, wie we zijn."

vrijdag 6 augustus 2010

De kunst van het bloggen...

Het blijkt niet mee te vallen; regelmatig een stukje schrijven wat ook nog eens aan mijn eigen criteria voldoet:
-bondig
-inspirerend
-nieuw(s)
-discreet
-pakkend

Dat het me nu 2,5 maand niet gelukt is, valt nog goed te verklaren. Ik hoop het ritme weer op te pakken en zeker maandelijks wat gedachten te delen!

Voor nu een zomerse leestip: 'Gedachten' van Blaise Pascal
(helaas moet ik mijn bieb-exemplaar spoedig inleveren omdat iemand in Zwolle 'm gereserveerd heeft...)
Wat een wijze man, die 'het leven doorziet' - en nógal bij de tijd, voor een 17e-eeuwer!

Zoals deze: "Wanneer onze toestand werkelijk gelukkig was, zouden we geen verstrooiing nodig hebben om er niet aan te denken."


dinsdag 13 april 2010

Eerlijk over alles...

"Goed voor de fondswerving", riep ik meteen toen ik de hal van de societeit van NSLeeuwarden vol met drank zag staan. Een grap natuurlijk. Maar in het kader van Lucas 8:17 (NBV) hierbij alvast een voorproefje van wat we misschien liever geheim houden...
Want niets dat verborgen is blijft geheim; alles wat verborgen is zal bekend worden en aan het licht komen.


Hopelijk kan deze voorraad een tijd lang mee!

Maandagavond had ik een heel gesprek met twee kringleiders over vergeving. Vanmorgen kwam ik dit tegen. Vanmiddag weer 'de diepte in'. De kratten laten we nog even staan!

woensdag 7 april 2010

Vragen zijn meer waard dan antwoorden...

...maar op dit moment zijn het er wel veel te gelijk, voor me! Graag had ik al helemaal concreet gehad hoe het er uit gaat zien wat betreft mijn stafwerk voor Navigators, de komende jaren. Dat kan ik nog niet doen want ik ben nog in overleg met NSV over wat zij graag willen, wat nodig is en wat bij mij past. Nog een aantal vragen open dus.

Boeiend hoe ik nu de zin in de titel, één van mijn veel gebruikte uitspraken van het afgelopen jaar als het ware 'teruggekaatst' krijg. Want er komen dus veel vragen op me af: over (staf)werk, toekomst, in voorbereiding op de bruiloft, over het zoeken en vinden van leiders voor komend seizoen...

Toch geloof ik dat het héél goed is om vragen zorgvuldig te stellen. Vooral die vragen die er toch leven: 'wie ben ik en wat past bij mij?', 'wat maakt dat ik bang ben om...?', en 'wat geloof ik dat God belangrijk vindt?' De antwoorden zijn zeker niet simpel, en ook niet altijd duidelijk. Maar juist door het stellen van de vraag kom ik erachter hoe zinvol het proces is van vragen stellen, bidden, zoeken, kloppen. Het is veel actiever dan 'het antwoord weten'. Het zet me in beweging en helpt me om te zien hoezeer ik God nodig heb.



'Vragen stellen' - volgens mij is dat ook de kern van StudentAlpha. Gaaf dat we dit nu toch met zo'n mooi team kunnen aanbieden in zowel Zwolle (start vandaag!) en Leeuwarden, en er als kringen bij betrokken zijn door te koken en af te wassen en te bidden (ja toch?!). Ik heb erg genoten van de voorbereiding met de teams, en in het eerste praatje in Leeuwarden ging ik in op wat je doet met de vragen die je hebt. Durf je ze te stellen? Geef je uit gewoonte maar de antwoorden die je je ouders ook hebt zien geven? Of zie je hoe Jezus, die de Waarheid IS, je vragen ontvangt en vervult? Misschien niet met het antwoord dat je zo graag wilt 'vasthouden'... Maar Hij geeft zichzelf als antwoord op je vraag.

Mat 7: (NBV)
7 Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. 8 Want ieder die vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan.

dinsdag 9 maart 2010

Groei



In het kader van het Ie Lustrum van Navigators Studentenvereniging Leeuwarden sprak ik vanmorgen bij het 'Lustrumontbijt' over 'groei', een onderdeel van het thema 'Vivat, Crescat, Floreat'. Een korte weergave van een deel ervan volgt hieronder:

Een vers
Johannes 15 (NBV)
2 “Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij [de Vader, de wijnbouwer] weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt.”
4 “Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. 5 Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.”

Een opdracht
De tekst spreekt over 'verbinding' met Jezus. We zijn ook vereniging vanwege de 'verbindingen'. Daarom maakten we contact met elkaar door voor degene naast je op te schrijven wat je in diegene ziet en waardeert.

Een beeld
Onze ficus, > 4 jaar in huis. Begon met 40 cm. Nu 140 cm.
Er zijn er ook vier doodgegaan voor die tijd… Wat maakt dat deze wel blijft?
a. drie stammen groeien samen op --> Steun aan elkaar
b. er is een ‘referentiepunt’--> Richting van de leidende stok
c. ik heb water gegeven en gesnoeid --> Voeding en correctie

gesnoeid → ziet er kaal uit?! Maar – en nu komt de link – ik heb het nodig om met anderen samen op te trekken. Leiding in het midden, daarop gericht. Samen Jezus’ richting volgen. Gevoed zijn. Én gesnoeid. Anders gaat het alle kanten op. Blijft het slap. Raken ze elkaar kwijt.

Een toepassing
Wanneer ik me terugtrek in mezelf, bang om ‘buiten het kader te gaan’, kom ik nergens. Ik zal verdorren want m’n wortels zitten niet diep genoeg en ik kan m’n groeikracht niet kwijt.
-zaterdagochtend: niks te doen, beetje zitten surfen – op zoek naar verbinding.

Wanneer ik als een gek blijf groeien, alle kanten op en ongecontroleerd, krijg ik heel veel blad en diverse takjes. Maar stevig wordt het niet, het gaat ten koste van dikte en hoogte.
-overal een beetje doen, allerlei taken en uitdagingen aanpakken: en ik merk het: Navs, CrossRoads, gemeente, buurt, muziek… Niet om aan te geven ‘hoeveel ik wel niet doe’, maar juist als illustratie van de spreiding van energie, die overal beperkte vrucht oplevert.

Wanneer ik sterk wordt langs de leidende stok, daar dichtbij blijf, dan komt de rest van de groei wel. En dan is het alsnog nodig dat er – ook mooie, goede bladeren – worden afgeknipt om groot en vol te worden…
-afzeggen van een praisedienst, niet meegaan op lustrumweekend NSLeeuwarden én mannenweekend NSZ. Mezelf helemaal kunnen geven aan wat ik wél doe. Levensoverdracht. Overtuigingen vanuit Gods Woord. Verbinding met Jezus (helpen) leggen. Me beperken in wat ik 'doe' en waar ik over 'denk'.

‘Focus for impact’

vrijdag 29 januari 2010

Focussen...


Een voor de hand liggende titel, met het 'Focus' weekend net achter de rug. Na twee en een halve dag genieten met 850 studenten was het begin deze week wel bijkomen geblazen! We hebben ons aan laten spreken door God, via woorden die Jezus op de berg uitsprak. Matteüs 5:1-2 En daar begon het confronteren: wat op de berg gezegd wordt, kan niet iedereen horen. Er is de schare, om de berg heen. Jezus ziet ze 'dwalen' (Matteüs 9:36) - "als schapen zonder herder". En er zijn de leerlingen die bij Jezus zitten om 'zijn juk' (Matteüs 11) te ontvangen. Dat is weliswaar licht, tegelijk kost het je alles (Matteüs 16:24).

Goed, God kiest ons uit om bij Hem te komen, vanwege zijn liefde. Én wij hebben zelf een keuze om te reageren... Vertrouw ik Jezus voor zijn juk? Dat Hij is wie Hij zegt dat Hij is? En zal doen wat Hij belooft? Ik ben zo blij om steeds meer van Gods verlangen te ontdekken.

Wel ben ik geschrokken van de manier waarop het onderwijs soms ontvangen werd; als je het over 'Focus' hebt: waar kijk je naar? De neiging om de woorden "Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien" (5:8) naast je leven te houden om te kijken hoe goed/fout je zit, bleek zo verleidelijk... Is dit dan een nieuwe 'wet'? Ja, het feit dat we Gods genade door Jezus nodig hebben, wordt wel weer duidelijk. Maar Jezus zegt dit toch niet zodat we onszelf kunnen beoordelen? Tot acht keer toe begint Hij: "Gelukkig wie..." Wat wil Hij nu eigenlijk voor ons?

Een soortgelijke vraag stelden een paar collega's en ik samen bij het bespreken van de bijbelstudies die we dit jaar doen om ons te helpen vanuit de bijbel te kijken naar ons werk: 'Wat is het evangelie?' En 'Wat hebben mensen er bij bedacht/uitgehaald'? De uitspraak van Paulus uit Galaten 6 bleef ons wel bij: 14 Maar ik – ik wil me op niets anders laten voorstaan dan het kruis van Jezus Christus, onze Heer, waardoor de wereld voor mij is gekruisigd en ik voor de wereld. 15 Het is volkomen onbelangrijk of men wel of niet besneden is, belangrijk is dat men een nieuwe schepping is.

Ik kies om te focussen op het kruis - waardoor ik weer verbonden ben met God. En me kan verbinden met mijzelf en andere mensen. En "Gelukkig ben"...